Potrivit WWF și Global Footprint Network, acest lucru se întâmplă tot mai devreme în fiecare an, astfel că oamenii sunt obligați să trăiască „pe credit” până la finalul lui 2017.
Ce înseamnă „Ziua depășirii”? Aceasta marchează faptul că, până la respectiva dată calendaristică, oamenii au emis mai mult dioxid de carbon decât pot absorbi pădurile și oceanele într-un an, au prins mai mult pește, au tăiat mai mulți copaci și au consumat mai multă apă decât poate produce Pământul în această perioadă.
Specialiștii susțin că ar fi nevoie de producția echivalentă unui număr de 1,7 planete pentru a acoperi ratele noastre de consum și creșterea constantă a populației Terrei.
Din 1986, de când se face această măsurătoare, și până în prezent, „Ziua depășirii” nu a căzut atât de devreme ca în acest an.
Dacă în anii ’80 această zi era marcată în luna noiembrie, ajungând în octombrie în anul 1993, odată cu noul mileniu aceasta a ajuns să fie în septembrie.
Specialiștii în protecția mediului spun că schimbarea începe la nivelul fiecărui individ, care trebuie să învețe să consume mai puțină carne, să ardă mai puțini combustibili fosili și să încerce să evite risipa alimentară.